Zijn bijen beschermd in Nederland?

Het is een vraag die vaak voorbij komt. Soms door liefhebbers die bijen een warm hart toedragen, soms door mensen die last hebben van bijen in de tuin. Er is geen eenduidig antwoord. In Nederland zijn inderdaad sommige bijen beschermd, maar misschien niet de bij waar je aan denkt. Honingbijen zijn er namelijk genoeg! Er zijn honderden imkers in Nederland. Professioneel en hobbymatig houden zij met elkaar talloze bijenkolonies. Over de honingbij hoeven we ons voorlopig nog niet druk te maken. Toch zijn er meer dan 200 bijensoorten wettelijk beschermd. Het gaat daarbij om wilde bijen. Wilde bijen zijn anders dan honingbijen omdat ze vaak alleen leven en vaak erg kieskeurig zijn wat hun leefomgeving betreft. Gelukkig kunnen we veel doen om deze bijen te helpen. Ook als je last hebt van bijen zijn er oplossingen waarbij je de bijen spaart.

Hoe weet je welke soorten bijen beschermd zijn?

Om er achter te komen of de bijensoort in jouw tuin beschermd is hoef je niet ver te zoeken. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt daarvoor een handige zoekfunctie beschikbaar. Linksboven heb je de mogelijkheid om te zoeken op soort. Zodra je daar op klikt zie je een zoekbalk en een filterfunctie. Type daarin welke bijensoort je zoekt en filter waar nodig op ‘bijen’. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel weten om welke bijensoort het gaat. In ons artikel over de verschillende soorten bijen in Nederland lees je hoe je de verschillende bijen leert herkennen. Vervolgens gebruik je één van de uitgebreide databases om uit te vogelen welke bijensoort het precies is.

Imker bij een bijennest

Zaai inheemse drachtplanten in om wilde bijen te helpen

Honingbijen zijn alleseters. Het maakt voor hen niet uit van welke bloem zij hun pollen en nectar halen. Wilde bijen daarentegen vliegen soms maar op één specifieke drachtplant. Het is daarom extra belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg verschillende inheemse planten in de buurt groeien! Gelukkig passen steeds meer gemeenten hun bermbeleid aan. Deze progressieve gemeenten laten vaker stroken wildgroei staan door minder of selectief te maaien. Jij kunt thuis ook heel goed meehelpen! Het inzaaien van inheemse drachtplanten is namelijk de beste en snelste manier om wilde bijen te helpen. Dat hoeven geen tientallen vierkante meters te zijn; slechts een strookje in de tuin is al voldoende. Als iedereen in de straat dit doet creëren we met zijn allen een mooie omgeving voor bijen.

Veld met wildbloemen

Dus ja, in ons land zijn veel bijen beschermd. Dat is maar goed ook, want het zijn namelijk hartstikke handige beestjes! Bovendien zijn bijen heel erg belangrijk voor onze voedselproductie, de economie en de biodiversiteit. We moeten ze dus helpen! In onze webshop vind je een prachtig bloemenmengsel voor bijen. Daarmee tover je jouw tuin om tot een waar bijenparadijs.

Lees ook: ‘Het verschil tussen wilde bijen en honingbijen’.