Welke inheemse drachtplanten voor bijen zijn er?

Veld met wildbloemen en insecten

Laten we beginnen door een hardnekkig fabeltje uit de wereld te helpen: honingbijen zijn niet met uitsterven bedreigd. Wanneer we praten over bedreigde bijensoorten dan hebben we het voornamelijk over wilde bijen. Toch zijn ook deze bijen ontzettend belangrijk voor ons en de natuur, en dus moeten we ze koesteren. Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk! Door de juiste planten in de tuin te zaaien help je de bijen al enorm. Veel insecten hebben namelijk een voorkeur voor bepaalde plantensoorten en kunnen er niet zonder. De planten die bijen nodig hebben voor hun nectar en pollen heten drachtplanten. Niet elke plant is geschikt als drachtplant. Onze lokale bijen hebben vrijwel niets aan veel uitheemse soorten. Het is daarom veel beter om inheemse drachtplanten voor bijen te zaaien.

De meest bezochte drachtplanten volgens Wageningen University & Research

De Universiteit van Wageningen deed uitgebreid onderzoek naar de belangrijkste planten voor bijen om in te zaaien. Zij keken hierbij uitsluitend naar wilde bijen en lieten honingbijen buiten beschouwing. Op basis van de onderzochte gegevens stelden zij een top-50 meest bezochte plantensoorten op. Deze lijst geeft een uitstekende basis voor het samenstellen van nuttige bloemenmengsels voor bijen. De tien inheemse drachtplanten die door de meeste bijen bezocht worden zijn:

Nederlandse naam (wetenschappelijke naam, aantal bijensoorten)

 1. Paardenbloem (Taraxacum officinale, 107)
 2. Akkerdistel (Cirsium arvense, 98)
 3. Zandblauwtje (Jasione montana, 71)
 4. Gewone rolklaver (Lotus corniculatus, 71)
 5. Witte klaver (Trifolium repens, 67)
 6. Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris, 65)
 7. Gewone berenklauw (Heracleum sphondylium, 63)
 8. Struikheide (Calluna vulgaris, 62)
 9. Sleedoorn (Prunus spinosa, 62)
 10. Braam (Rubus fritucosus, 55)Veld vol paardebloemen

Niet alle planten in de top-50 zijn even geschikt als tuinplant. Er zitten namelijk niet alleen bomen en heesters tussen, maar ook onaantrekkelijke planten. Je zit waarschijnlijk niet te wachten op een tuin vol paardenbloemen, hoe goed deze ook zijn voor de bijen. Een goed afgestemd bloemenmengsel is daarom erg belangrijk. Bovendien hoef je zelf geen moeite te doen om alles uit te zoeken, maar kun je gewoon een paar handjes vol zaad over de tuin strooien!

Trouwens, een gazon vol bloemen voor bijen heeft het meeste effect met een insectenhotel in de buurt. Binnenkort vind je op onze website een leuk bouwpakket om zelf een insectenhotel in elkaar te zetten! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om direct updates te ontvangen over onze projecten.

Hommel op bieslookbloem

Mengsels met inheemse drachtplanten voor iedere tuin

In onze winkel vind je een bloemenmengsel die we hebben afgestemd op de Nederlandse wilde bijen. Hierbij hebben we extra rekening gehouden met drachtplanten voor rodelijstsoorten. Meer dan de helft van onze Nederlandse bijen staat namelijk op de rode lijst. En dat terwijl wilde bijen belangrijk voor ons én de natuur zijn! Een paar plantensoorten worden bovengemiddeld vaak bezocht door rodelijstbijen, zoals de gewone rolklaver en slangenkruid. Deze inheemse drachtplanten komen dus iets vaker voor in onze mengsels. Andere belangrijke factoren voor een goed mengsel zijn:

 • Grondsoort (kleigrond/zandgrond, voedselarm/voedselrijk)
 • Groeiperiode (eenjarig/tweejarig/meerjarig)
 • Bloeiperiode (lente/zomer/herfst)

Ons bloemenmengsel is in principe geschikt voor de meeste tuinen met een zo divers mogelijke samenstelling. Als je vragen hebt, stuur ons dan gerust een berichtje!

Wil je meer lezen over de Nederlandse bijen? Lees dan: ‘Welke bijensoorten zijn er allemaal in Nederland?