Wat te doen bij een bijensteek?

Het is je vast wel eens overkomen. Je geniet met volle teugen van een mooie zomerdag op een terrasje of in de achtertuin. Opeens hoor je gezoem. Je slaat even om je heen in de hoop dat het ophoudt. Maar dan slaat het noodlot toe, jouw gewapper levert je een bijensteek op. Dit kan flink pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet altijd. Een bijensteek van kleinere bijen voelt als een speldenprik. Een bijensteek van grotere honingbijen is al een stuk pijnlijker. Toch ontkom je er niet aan, iedereen krijgt vroeg of laat wel eens een steek van één van onze gevleugelde vriendjes. Daarom is het goed dat jij weet wat te doen bij een bijensteek.

Bijen bij hun bijennest

Snel handelen na een bijensteek

Het is belangrijk om direct in te grijpen na een bijensteek. Nadat de bij je steekt, nestelt de angel zich met weerhaakjes stevig in de wond. De gifklieren die aan de angel vastzitten blijven het gif pompen, zelfs nadat de bij zich heeft losgetrokken van de angel. Zorg er daarom voor dat je onmiddellijk de angel verwijdert uit de wond. Probeer dit zo secuur en voorzichtig mogelijk te doen, bijvoorbeeld met je nagels of een pincet. Je loopt namelijk het risico dat je tijdens het verwijderen nog meer gif door de angel heen duwt. Koel daarna de huid rond de bijensteek om zwelling tegen te gaan. Naar alle waarschijnlijkheid zal de plek rondom de bijensteek gaan jeuken en enigszins zwellen. Dit neemt na verloop van tijd af en je hoeft hiervoor verder geen medische hulp te zoeken.

Steken wilde bijen ook?

Omdat wilde bijen geen kolonie hebben om te verdedigen komt een steek van een wilde bij eigenlijk niet voor. Bij veel Nederlandse bijensoorten kunnen alleen de vrouwelijke bijen steken. Bovendien zijn hun angels vaak te klein om de menselijke huid te penetreren. Pas wel op voor honingbijen en hommels; hun steken prikken wel door je huid heen en doen flink pijn. Ondanks dat honingbijen gemeen kunnen steken blijven bijen belangrijk voor ons. Mep ze daarom niet direct dood, maar probeer ze liever met rust te laten. Een bij steekt alleen uit pure noodzaak! Daarnaast staan veel wilde bijen in Nederland op de rode lijst en zijn dus wettelijk beschermd.

Wilde bij op een bloem

Andere problemen na een bijensteek

Zo’n vijf procent van de Nederlandse bevolking is allergisch voor bijengif en reageert sterker op een bijensteek. Dit resulteert vaak binnen een kwartier al in uiteenlopende klachten, zoals een zwelling van de keel of tong, kortademigheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ondervind je deze problemen na een bijensteek, zoek dan onmiddellijk een arts op. Deze klachten kunnen snel verergeren en in sommige gevallen zelfs fataal zijn. In Nederland overlijden er jaarlijks twee tot vijf mensen aan de gevolgen van een bijensteek. Wees dus voorzichtig en let goed op de mogelijke symptomen. Wil je het zekere voor het onzeker nemen? Het is mogelijk om je op deze allergie te laten testen via een huidpriktest of een bloedtest. Zo’n test neemt weinig tijd beslag en laat jou weten of jij zonder zorgen kunt genieten van het heerlijke weer.