Al drie jaar lang doen de bijenliefhebbers van Nederland elke lente mee aan de Nationale Bijentelling, dit jaar was dat op 18 en 19 april. Het was er eentje voor in de boeken; nog nooit eerder deden zoveel tellers mee. Ruim 10.000 mensen turfden meer dan 136.000 bijen in hun tuin! Dat zijn meer dan dubbel zoveel als het jaar ervoor: toen telden zo’n 5.000 mensen bijna 54.000 bijen. Natuurlijk komt deze groei deels door de coronacrisis, waardoor veel mensen thuis zitten. Maar we hopen ook dat de populariteit en nieuwsgierigheid voor de Nationale Bijentelling de komende jaren aanhoudt. Het is namelijk belangrijk om te weten welke wilde bijen er rondvliegen en hoeveel er ongeveer nog van zijn.
Waarom bijen tellen?
Als we grofweg weten hoeveel bijen er van elke soort zijn, is het een stuk gemakkelijker om ze een te helpen. Dus hoe meer mensen meedoen aan de telling, des te beter het is voor de wilde bij! We hebben al eens eerder benoemd dat het niet zo goed gaat met een groot aantal soorten wilde bijen in ons land en waarom ze belangrijk zijn. Niet alleen voor onze gewassen, maar ook voor de biodiversiteit. Bijenexpert en wetenschappelijk directeur bij Naturalis Koos Biesmeijer zegt er het volgende over:
“80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”
Het is dus te vergelijken met het geblinddoekt plakken van een fietsband. Als je niet weet waar het probleem zit, zul je nooit een stap vooruit zetten.
De tien vaakst getelde bijen Nationale Bijentelling 2020
- Honingbij (54.531)
- Rosse metselbij (20.331)
- Sachembij (13.495)
- Bijvlieg (9.221)
- Gehoornde metselbij (8.251)
- Aardhommel of veldhommel (7.542)
- Akkerhommel (7.133)
- Grote narcisvlieg (6.583)
- Hommelbijvlieg (5.576)
- Tuinhommel (5.218)
Net als in 2019 staat de honingbij fier bovenaan. Hieruit blijkt weer dat honingbijen niet met uitsterven bedreigd worden, maar dat het de wilde bijen zijn die problemen ondervinden.
Doe ook mee aan de Nationale Bijentelling
Een steentje bijdragen aan de telling is gemakkelijk. Ook als je geen kennis van bijen hebt is jouw bijdrage belangrijk! Er is een telformulier en een bijengids waarmee je de belangrijkste soorten wilde bijen herkent. In één van onze eerdere artikelen bespreken we het herkennen van bijensoorten ook.
Meer bijen in je tuin?
Als je de bijen wilt helpen dan doe je dat het beste door de juiste planten in te zaaien. Bijen hebben het meeste aan planten en bloemen die inheems zijn in Nederland. Daar zijn onze wilde bijen namelijk op gespecialiseerd. In onze webshop vind je een bloemenmengsel dat helemaal afgestemd is op de Nederlandse wilde bij. Boordevol prachtige bloemen voor bijen, zoals het sint-janskruid hierboven! Sint-janskruid is een drachtplant voor onder andere grasbijen, groefbijen en de blauwe metselbij.