Is honing gezond of is het een broodjeaapverhaal?

We lezen vaak dat honing gezond is. Over de verschillende voordelen ervan is dan ook vrij veel te vinden. Net als vele andere voedingsmiddelen krijgt honing soms de naam superfood. Het zou helpen tegen allerlei ziektes en kwaaltjes, waaronder zelfs kanker. Natuurlijk vinden wij van The Honeyguide honing super. Maar wat is er waar van alle gezondheidsclaims? Is honing echt zo gezond of moeten we het allemaal met een grove korrel zout nemen? In dit blogartikel bespreken we wat er van alle beweringen klopt en wat onzin is.

Dat honing gezond zou zijn is oud nieuws

Mensen eten al duizenden jaren honing. Archeologen hebben meerdere grotschilderingen gevonden waarop mensen en bijen samen zijn afgebeeld. Deze tekeningen zijn naar schatting zo’n 10.000 jaar oud. De oude Egyptenaren brachten honing als offer aan hun goden. Ook de Grieken en Romeinen vonden honing gezond en gebruikten het onder andere als wondzalf. We hebben dus al sinds heugenis een speciale band met honing en met bijen. Tot op de dag van vandaag schrijven mensen miraculeuze eigenschappen toe aan het eetbare goud dat honing heet. Het zou onder andere kanker helpen voorkomen, maagzweren genezen, de bloedsuikerspiegel helpen reguleren en sportprestaties versterken. Maar is de wetenschap het eens met al deze stellingen?

Feiten en fabels; hoe gezond is honing nou echt?

Bij The Honeyguide vinden we informatie uit betrouwbare bronnen bijzonder belangrijk. Daarom leggen we aan de hand van wetenschappelijke artikelen uit wat er van alle claims klopt en wat er uit de duim gezogen is.

Feit: honing heeft antibacteriële eigenschappen

Dat honing een antibacteriële werking heeft staat buiten kijf. Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat honing effectief werkt bij de bestrijding van allerlei ziektekiemen, waaronder E. coli en salmonella. Maar wat maakt honing zo effectief tegen microben? Dat komt door de kleine hoeveelheden waterstofperoxide die bijen in de honing mengen als ze de bloempollen verwerken. In combinatie met de relatief hoge zuurgraad van honing zorgt het ervoor dat bacteriën er niet goed in gedijen.


Dit maakt het feit dat men vroeger al honing gebruikte om wondherstel te versnellen een stuk aannemelijker. Natuurlijk is dit gegeven door de moderne wetenschap onderbouwd en blijkt honing effectief tegen onder andere zweren, brandplekken en ontstekingen. Het zou zelfs wonden helpen genezen die niet voldoende reageren op antibiotica. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de honing vrij is van vervuilende stoffen.

Feit: honing verzacht keelpijn

Wetenschappers onderzochten het effect van honing op de keelklachten van 139 kinderen. Ze ontdekten dat het innemen van honing effectiever was bij het verzachten van nachtelijke hoestbuien dan de hoestprikkeldempende stof dextromethorfan en antihistamine difenhydramine. Een andere wetenschappelijke studie onder 105 kinderen toonde ook aan dat boekweithoning beter werkte dan dextromethorfan. Verder blijkt uit enkele Italiaanse en Israëlische onderzoeken dat verschillende honingsoorten meer effect hebben op nachtelijk hoesten en slaapproblemen bij kinderen met problemen aan de luchtwegen dan placebo’s.

Maar let op! Geef nooit honing aan kinderen jonger dan 12 maanden. Hun spijsverteringsysteem is nog niet ontwikkeld genoeg om bepaalde stoffen in honing te verwerken.

De onbewezen gezondheidsclaims van honing

Over de effecten van honing op kanker, hart- en vaatziektes en diabetes is nog niet genoeg bekend om met zekerheid te zeggen of het feiten of fabels zijn. Uit een onderzoek met diabetische ratten kwam naar voren dat Tualang-honing mogelijk een rol speelt in het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Maar ratten zijn uiteraard geen mensen en Tualang-honing is niet hetzelfde als de honing die we kennen. Bovendien verwerkt ons lichaam honing gewoon als suiker, net als bijvoorbeeld kristalsuiker en molasse. 

Tualang-honing komt van de reuzenhoningbij (Apis dorsata), een bijensoort uit zuidelijk Azië. In Nederland komen ook allerlei bijensoorten voor. Wil je de Nederlandse bijen helpen? Dat doe je al door een stukje van je tuin in te zaaien met Nederlandse drachtplanten. Bovendien doneert The Honeyguide één euro voor elke 20 euro die je bij ons uitgeeft. Samen helpen we de bij. Doe je mee?

Dezelfde honing bleek in verschillende onderzoeken effectief tegen onder andere borst- en huidkankercellen in petrischaaltjes. Helaas zegt dat nog niets over de werking in een menselijk lichaam en heeft dus mogelijk hele andere resultaten. Door de hoge hoeveelheden antioxidanten die honing bevat werkt het mogelijk wel om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen.

Hoewel we dus moeten oppassen met het labelen van honing als magisch medicijn past het wel in het rijtje van bosbessen, broccoli, noten en druiven. Een goed en divers dieet van gezond en onbewerkt voedsel legt de basis voor een sterk lichaam.