The Honeyguide: het complete verhaal


Image

The Honeyguide balt zijn vuist voor de wilde bij. Dat doen we omdat wij erg begaan zijn met het lot van onze mooie natuur. De wereld is een prachtige plek en is het meer dan waard om te behouden. Het samenspel van alle levende wezens is werkelijk iets wonderlijks. Hoe vaak staan we tegenwoordig nog stil bij de adembenemende aantrekkingskracht van onze aarde? Het is in een steeds sneller voortbewegende maatschappij moeilijk om bewust te genieten van al het moois dat er al die tijd al was. De geur van volop bloeiende planten, het dansen van spreeuwen in de lucht, het gezoem van bezige bijtjes. The Honeyguide wil bijdragen aan deze bewustwording. Daarom maken we ons zo sterk voor de wilde bijen en de Nederlandse biodiversiteit.


De missie is simpel: de wilde bijen helpen. Door eerlijke, onbewerkte honing aan te bieden willen we onze klanten overtuigen van honing als natuurproduct. Door het inzaaien van inheemse plantensoorten aan te sporen zorgen we voor voldoende voedsel voor onze wilde bijenvrienden. Daarnaast doneren we een deel van onze winst aan stichtingen die zich actief inzetten voor bijen, zoals de Bijenstichting. Verder wil The Honeyguide bewustwording creëren voor het belang van het behoud van biodiversiteit door feitelijk juiste en wetenschappelijk onderbouwde informatie beschikbaar te stellen op onze blog.


Wat heeft een vogel met honing te maken?


In het logo van The Honeyguide staat een vogel centraal. Hoewel ze omkaderd is met een honingraat, lijkt het op ‘t eerste gezicht weinig met bijen te maken te hebben. Dus waarom dan toch dit ontwerp? Dat heeft alles te doen met de aard van het beestje en de symboliek van symbiose. De vogel in het logo is namelijk een grote honingspeurder, die in het Engels the greater honeyguide heet. Honingspeurders zijn vogeltjes uit Sub-Saharaans-Afrika die al decennialang een interessante verhouding met mensen hebben.

Hongerige honingspeurders trekken namelijk de aandacht van de inheemse bewoners om ze vervolgens naar bijennesten te leiden. Dit doen ze door luidkeels te kwetteren tot ze de aandacht krijgen, waarop ze naar een bijenkolonie vliegen. Vlakbij het nest stoppen ze om weer verder te kwetteren. Soms spreiden ze hun staartvleugels om nog meer op te vallen. Inheemse honingjagers van bijvoorbeeld het Boran-volk maken hier graag gebruik van en volgen de vogeltjes vaak. Zij bedwelmen de bijen met rook, kappen het nest open met pangas (hakmessen) en verzamelen de honing. Wat er overblijft is een feestmaal voor de honingspeurders. De honingjagers hebben respect voor de bijen en nemen nooit meer dan ze nodig hebben. Zo bewaren ze de natuurbalans en houden de bijen, de mensen en de vogels elkaar in stand.


Honingjager met panga hakt bijennest open

Samen staan ze sterker

Uit onderzoek bleek dat de zoektijd naar bijennesten tot wel tweederde sneller is door deze unieke samenwerking. Dit effect is zelfs zo belangrijk dat de inheemse honingjagers de fuulido ontwikkelden. Dit is een hard fluitsignaal waarmee ze de start van hun honingjacht aangeven. De fuulido zorgt voor wel twee keer zoveel contacten met honingspeurders! Deze symbiotische relatie staat voor The Honeyguide symbool voor de verbinding tussen mens en natuur. Een verhouding die in beginsel bestaat uit geven-en-nemen. Tegenwoordig nemen mensen veel meer dan ze geven, waardoor er een disbalans ontstaat. In de letterlijke zin staat de vogel en de bedrijfsnaam voor onze missie om de consument weer bekend te maken met de smaak van echte honing.


Honingjager houdt vrouwelijke honingspeurder vast

Het begin van The Honeyguide

The Honeyguide startte in het najaar van 2015. Toen ontsproot het idee om de wilde bijen te helpen door eerlijke, echte honing te verkopen. Honing afkomstig van bijenhouders die van hun bijen houden. Dat is niet alleen veel beter voor de bijenkolonies, maar de honing smaakt ook nog eens beter. Het enthousiasme was direct voelbaar. Toch duurde het vrij lang voordat we de eerste stappen zetten.

Door enkele logistieke hordes leek er lange tijd geen schot in de zaak te zitten. Jasper woont in Roemenië en Bernd verbleef destijds in Portugal, terwijl we in Nederland honing wilden verkopen. Bernd keerde in 2017 terug naar Nederland en vanaf dat moment kwamen we in een kleine stroomversnelling terecht. In 2018 waren de plannen eindelijk concreet genoeg om te spreken van een project. Toch duurde het nog tot 2020 voordat de website online stond. Dat komt omdat we lang op zoek waren naar de juiste leverancier voor onze honing.


Imkerij de Ritselaar

Na een lange speurtocht vonden we de website van Matthijs Kruiswijk, een imker uit Westmaas. Hij is de eigenaar van Imkerij de Ritselaar. Matthijs is net als ons erg begaan met het lot van de bijen en heeft passie voor kwalitatief goede honing. Hij is zelfs zo gepassioneerd dat hij regelmatig naar het buitenland vliegt om lokale imkers te vinden die nog op de ‘oude’ manier imkeren. Bijenhouders die van hun bijen houden, zeg maar.

Dit sprak ons zo erg aan dat we direct stonden te popelen om met hem samen te werken. De honing die je nu in onze webshop ziet staan komt van Matthijs. Hij heeft deze honing meegenomen uit Kroatië. Kroatische honing staat bekend om haar kwaliteit. Dat komt omdat ze daar strenge wetgeving betreffende imkerijen en honing hanteren. Gelukkig was Matthijs net zo enthousiast als wij en duurde het niet lang voordat de boel rond was. Het resultaat zie je!

Image

Samen helpen we de bijen

Nu je het verhaal achter The Honeyguide kent, ben je hopelijk net zo gemotiveerd als wij om de wilde bijen van Nederland te steunen. Het helpen van de bijen kan namelijk alleen als we allemaal samenwerken. Net zoals de honingjagers en de honingspeurders uit Afrika al eeuwenlang in symbiose leven, moeten ook wij weer meer één worden met de natuur. Nemen, maar ook geven. Dat is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Vele handen maken namelijk echt licht werk. Het inzaaien van inheemse planten is al voldoende! Daarmee zorg je ervoor dat de wilde bijen genoeg te eten hebben. Doe je mee?