Bijen bestrijden; hoe doe je dat?

Zwerm bijen rusten op hout

Vroeg in het voorjaar komt Nederland weer tot leven. Bloemen, planten en bomen groeien volop en geven kleur aan onze omgeving. Dit is het startsein voor vele diersoorten om hun plekje voor de aankomende zomer veilig te stellen. Zo ook voor de honingbij, die in het voorjaar al begint aan haar zoektocht naar nectarhoudende bloemen. Vele tuinen en plantsoenen in Nederland zijn uitgerust met dit soort bloemen, en zo kan bijna iedereen al vroeg kennis maken met de bijen uit de buurt. Maar is het het nog steeds leuk als er teveel bijen in de buurt zijn en ze voor overlast zorgen? Bijen bestrijden lijkt dan de oplossing, maar is dat ook zo?

Bijennest met zichtbare structuur

Genoeg is genoeg, ik ga de bijen bestrijden

Bijen houden van gezelligheid. Ze leven in kolonies met duizenden inwoners. Om de winter te overleven hebben ze beschutting en warmte nodig, wat ze binnenshuis kunnen vinden. Zoveel ongenode gasten over de vloer is onprettig, dus wat kun je doen om de bijen te bestrijden? Allereerst wordt het sterk afgeraden om zelf de bijen te bestrijden. Ook al zie je slechts enkele bijen in je huis dan is de kans aanwezig dat het nest zich in je huis bevindt. Hoewel de meeste bijen van nature niet agressief zijn zullen ze niet twijfelen om te steken zodra ze zich bedreigd voelen. Een steek van een bij kan behoorlijk venijnig zijn. Laat staan als een hele zwerm het op jou heeft gemunt. Gelukkig gebeurt dit maar heel zelden. Een bijenzwerm is over het algemeen heel rustig. Toch gebeurt het soms dat een zwerm bijen het op mensen heeft gemunt. Ben je van plan de bijen te bestrijden met gif? Niet doen. Vele bijensoorten staan inmiddels op de rode lijst en hebben bescherming nodig. Het is dus onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het bestrijden van bijen ethisch gebeurt.

Heb je onverhoopt toch een steek te pakken of wil je goed voorbereid de zomer in? Lees hier wat te doen bij een bijensteek.

Wespennest onder gootsteen

Laat het liever over aan een professionele imker

Omdat de bijen het zo lastig hebben spreken we niet van het bestrijden van bijen. Een kolonie bijen wordt in eerste instantie niet bestreden, maar verplaatst naar een locatie waar ze mensen niet tot last zijn. Het verplaatsen van een kolonie moet door een professioneel bedrijf of een imker gedaan worden. Zij weten precies hoe ze dit probleem moeten benaderen, en hebben de juiste gereedschappen en kleding paraat om goed aan de slag te kunnen. Voordat je een imker inschakelt moet je er wel zeker van zijn dat er sprake is van een bijenkolonie in jouw omgeving. Zie je opmerkelijk veel bijen vliegen of vind je een heel aantal dode bijen in huis, dan hebben ze waarschijnlijk dichtbij hun nest gemaakt. Als je een nest hebt weten te traceren, let er dan goed op wat voor soort nest dit is. Heb je een gegrond vermoeden dat de bijen zich in je huis of tuin hebben genesteld? Schakel dan altijd een professionele imker in. Op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging vind je gemakkelijk een imker bij jou in de buurt!

Lees ook: Welke soorten bijen zijn er allemaal in Nederland?